sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Opgeven is geen optie

Interview (dhr.) Henny de Munnik, die in Huizen van start gaat met diverse praktijkopleidingen op het gebied van financiƫle, loonadministratie en juridische (fiscale) opleidingen.

“Ik wil de stof levendig maken, een boek voorlezen kan iedereen”

Henny de Munnik is docent voor verschillende klassikale (MBO en HBO-)opleidingen van ARSU Opleidingen (opleider voor erkende diploma’s, o.a. LSSO Opleidingen). Met zijn jarenlange ervaring in het werkveld, passie voor het vak én plezier in lesgeven, brengt hij de studenten een stap dichter bij hun doel: het behalen van het felbegeerde ‘papiertje’.

“Tijdens de klassikale bijeenkomsten ligt de focus op de vertaling van theorie naar praktijk. Ik maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van actuele cases die aansluiten bij de lesstof én de belevingswereld van de studenten. De huizenmarkt is hier een goed voorbeeld van. Op deze manier probeer ik de lesstof behapbaar en levendig te maken. Dat werkt veel beter dan de theorie voorkauwen; een boek voorlezen kan iedereen. Bovendien komt er zo een gesprek op gang en dat vind ik belangrijk. De bijeenkomsten zijn geen ‘one man show’; ik verwacht een actieve bijdrage van studenten.

Lessen op maat

“Elke groep studenten is anders. Ik stem mijn lessen daarom af op de specifieke behoeftes van de groep. Sommige studenten willen echt de diepte in gaan. Dan kan een bepaald onderwerp wel niet op het lesplan staan, maar daar wijk ik graag van af. Het is belangrijk om studenten de uitdaging en prikkeling te geven die ze zoeken. Zo blijven ze gemotiveerd en ronden ze met veel plezier de studie af. Bovendien vind ik het ontzettend leuk als mensen leergierig zijn.

Samen sterk

De bijeenkomsten zorgen er voor dat de studenten letterlijk ‘bij de les blijven’ en geïnspireerd worden om thuis de boeken in te duiken. Een ander groot voordeel is het contact met medestudenten. Studenten trekken echt naar elkaar toe; ze mailen met elkaar, gaan samen lunchen... Het is ideaal om als groep met een studie bezig te zijn. Wanneer je het even moeilijk hebt, trekt de groep je er doorheen.

Praktische tips

Veel mensen vinden het lastig om een studie te combineren met een drukke baan of een gezin. Omdat ik ook deeltijd gestudeerd heb, weet ik precies wat de knelpunten zijn. Dat je om acht uur denkt: ‘zal ik m’n boek pakken of toch even ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ kijken?’. Het is echter een kwestie van bewust een ‘kwaliteitsmoment’ kiezen. Je kunt veel beter een uur intensief studeren zonder afleiding, dan de hele avond met je boek op schoot zitten terwijl de tv aan staat en de kinderen rondrennen. Met dit soort praktische tips probeer ik mensen te stimuleren om door te zetten. Opgeven is geen optie, zeg ik altijd.”

Op May 30, 2013