Artikel afbeelding

Ondernemer, zorg zelf voor je grafische vormgeving!

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor folders, brochures, een gelikte website, social media, e-books etc, kortom je hele grafische uitstraling. Veel ondernemers besteden dit terecht uit omdat het in hun ogen professioneel moet. Maar dit professionele niveau kun je met een goede parttime grafische opleiding als ZZP-er ook zelf benaderen of als MKB-bedrijf in house doen. De voordelen: kostenbesparingen, kortere communicatielijnen en geen ergernis als het reclamebureau weer niet begrijpt wat jouw business nou eigenlijk inhoudt.


Wat is géén oplossing?

Er zijn voldoende voorbeelden waar het amateurisme vanaf druipt. Het publiek voelt goed aan wanneer een ondernemer zonder verstand van zaken zelf zijn grafische uitingen heeft vormgegeven. Al die tutorials op YouTube ten spijt is het resultaat meestal bedroevend, omdat de diepere kennis over kleurenleer, typografie en software als Photoshop, InDesign, Illustrator en WordPress ontbreekt. Meestal is geldgebrek de reden van beginnende ondernemers om grafische vormgeving zelf te doen. En het klopt dat uitbesteden flink in de papieren kan lopen. Als je het zelf doet, zorg dan voor voldoende professionaliteit. En daar zul jij (of een van je werknemers) een opleiding of cursus voor moeten volgen. Dat blijkt overigens heel goed parttime te doen.


Grafische cursussen en opleidingen

In het volwassenenonderwijs zijn er voldoende mogelijkheden om professioneel te leren vormgeven. Weet wel dat grafische vormgeving een vak is en een vak leer je niet binnen één dag. Intrinsieke motivatie speelt dan ook een belangrijke rol. Programma’s als Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator zijn de meest gebruikte softwarepakketten. Dit zijn uitgebreide programma’s met een aardige leercurve. Zelf aanleren is heel lastig. Gewoonlijk duren deze afzonderlijke pakketcursussen twee of drie volle dagen, maar er zijn ook avondopleidingen van 7 of 8 weken.


Parttime jaarcursus Grafische Vormgeving

En daarbij komt dat kennis van deze pakketten niet voldoende is! Want die leren je niet wat consumenten in het algemeen mooi of lelijk vinden. Daarvoor is kennis van typografie, kleurenleer en vlakverdeling nodig. Door de combinatie van softwarekennis en een goede theoretische kennis van grafische vormgeving ben je in staat uitstekend grafisch werk te maken.
Dit kost alles bij elkaar meer tijd. Een parttime jaaropleiding is dan voor velen de beste uitkomst. Grafische Cursussen te Amsterdam biedt een parttime Jaaropleiding Grafische Vormgeving. In 37 avond- of ochtendlessen van 2,5 uur leer je niet alleen de pakketten Photoshop, InDesign en Illustrator en WordPress, maar ook de theorie van grafische vormgeving. Ze bieden ook een online-jaarcursus variant. Gedurende de diverse modules ontwikkel je een eigen professionele huisstijl inclusief logo, briefpapier, folders, posters etc. Ook WordPress komt aan bod om een professionele website op te zetten en te onderhouden. Met de opgedane kennis hoef je geen duur vormgevingsbureau meer in de arm te nemen, maar zorg je zelf voor je grafische vormgeving!

Op June 26, 2021